ЛИЧНА КАРТА
ПУ “АРИЉЕ”

Предшколско васпитање и образовање у Ариљу има најдужу традицију у Златиборском округу. За то је задужен наш суграђанин Миленко Глишић који је 1921. године из Београда довео Чехињу Ану, учитељицу родом из Прага која је окупила децу из Ариља и отворила прво Забавиште. О континуираном раду на предшколском васпитању и образовању може се говорити тек након Другог светског рата.

До отварања првог објекта Дечјег вртића 1976. године предшколци су боравили у простору основне школе и били су распоређени у 2 – 3 мешовите групе. Изградњом новог објекта формиране су 2 јаслене и 4 вртићке групе и у вртић је уписано 150 деце. Наредних година због недостатка смештајног капацитета вртић се ширио па је 1985. године у продужетку постојећег објекта сазидан нови са 3 радне собе, а касније је од магацинског простора још једна просторија прилагођена за боравак деце.

Године 1996. из донације Краљевине Норвешке обезбеђена су средства за изградњу још две  радне собе, а 2006. године деца из припремног предшколског програма су смештена у адаптирани објекат бивше економске школе. На тај начин смо обезбедили простор за смештај већег броја деце млађих узраста. У новембру 2010. године смо добили на коришћење нови објекат са 5 радних соба  који је опремљен савременом опремом, играчкама и дидактичким средствима. Овај објекат је резултат пројекта „ Вртић за све“ који су вртић и Општина Ариље реализовали у сарадњи са МСП програмом Владе Швајцарске. Од октобра месеца 2012. године богатији смо за још један објекат у коме бораве деца из припремног предшколског програма и то је трајно решење за боравак деце овог узраста. Овај пројекат финансирали су локална самоуправа и НИП. Проширењем смештајног капацитета упоредо се кренуло и са изградњом новог кухињског блока јер је постојећа кухиња била у монтажном делу објекта и није у потпуности задовољавала санитарно – хигијенске услове, а и капацититет је био недовољан. Нови савремени кухињски блок са трпезаријом, чије опремање је помогло Министарсто за државну управу и локалну самоуправу, код кога је вртић конкурисао са пројектом „ Здрава храна сваког дана“,  пуштен је у рад у новембру 2010. год.  Као што се из наведеног може видети локална самоуправа и вртић су се много ангажовали на обезбеђивању просторног капацитета за боравак предшколске деце и побољшања квалитета рада вртића. Уређење дворишта није увек могло да прати уређење објеката због недостатка средстава.

Локација вртића је идеална, окружен је великом зеленом површином, у центру, окружен зградама и удаљен од улице. Дворишни простор је изнад прописаних норматива..

Основна делатност установе уређена је Законом о основама система образовања и васпитања, Законом о предшколском васпитању и образовању, Законом о јавним службама и Статутом. Остварује се у три објекта у седишту и у издвојеним објектима при основним школама на сеоском подручју.