Припремни

предшколски програм

Припремни предшколски програм је обавезан за сву децу у години пре поласка у основну школу, у четворочасовном трајању. У складу са интересовањима родитеља допуњене су постојеће целодневне групе, а у овим групама су распоређена и деца која бораве четири сата. Припрема детета за школу траје током целог предшколског периода али се у години пред полазак у школу интезивира. Циљ припеме је да се постигне зрелост, односно готовост за живот и рад у школскум условима, односно да код деце развије одређене способности и особине личности, прошири њихова искуства, допринесе развоју сазнања о себи и другима, о свету око себе.

Планирање рада у припремној предшколској групи заснива се на чињеници да код детета треба развијати његове интелектуалне способности и сазнајна интересовања, способност да посматра, анализира, пореди, анализира, уопштава, изводи закључке. Поред стицања предзнања потребно је развијати физичко и ментално здравље. Потребно је да деца, кроз реализацију програма, усвоје, одређене норме и правила понашања, развију спремност за сарадњу и комуникацију, самоконтролу, вољу, поверење и поуздање у односу са другим људима, позитивну слику о себи, правилан однос према раду и обавезама, способност самооцењивања. Код деце треба развијати радозналост, отвореност према искуству, креативност, љубав према књизи. Све ово је резултат васпитних утицаја на дете.

Посебна, специјализована припрема детета за школу у вртићу доприноси лакшем остваривању наставног плана и програма у пpвом разреду и прилагођавању новинама које децу очекују у новој средини.

 

Задаци васпитно – образовног рада у припремној групи су:

подстицање осамостаљивања

подршка физичком развоју

– јачање социо – емоциооналне компетенције

– подршка сазнајном развоју

– неговање радоналости

– поштовање индивидуалности и подстицање креативности

 

Све области васпитно – образовног рад кроз које се деца припремају за школу уско су повезане са градивом предмета у основној школи. Осим повезивања садржаја унутар програма води се рачуна и о повезивању са садржајима са предходног узраста и са садржајима који их очекују у школи. Корелација се врши унутар области и са другим областима у окввиру планиране теме. На овај начин садржаји се проширују и продубљују.

 

У месечним плановима су равномерно заступљене све области:

  • развој говора
  • припрема за почетно читање и писање – деца се не описмењавају
  • развој математичких појмова
  • упознавање природне и друштвене средине
  • физичко васпитање
  • ликовно васпитање
  • музичко васпитање
  • Деца која су уписана у ППП, а због малог броја у селима нису формиране групе укључена су у реализацију приремног предшколског програма у школи. Директорима школе је достављена документација о овој деци, а у случају потребе пружићемо им адекватну подршку у раду.

ППП се реализује од 02.09.2019. дo 31.05.2020.године.